Până astăzi mă întrebam des cum aș putea ieftin sa am o rețea profesionistă și acasă. Aveam nevoie de router, bine că mai dădeau ISP iștii câte unul. Dar cu cele de la ISP erau alte probleme căci nu prea aveai opțiuni, sau nu ai acces la router. Un switch fără management îți adună toate echipamentele într-o singură găleată. Puteți spune că nici nu mă interesează să fie separate. Sau e mai simplu pentru mine.

Am încercat pe parcursul unui an să adun cât mai multă experiență în a găsi avantaje și dezavantaje în ceea ce privește folosirea multiplelor soluții. Și uite că aici am ales ca și model un băiat dintr-un oraș din România care și-a creat o rețea acasă compusă din, rețea WiFi pentru telefoane, PC și TV, o altă rețea Wireless pentru senzori și pentru centrala termică și alte necesități. Separat de toate acestea este și rețeaua de camere video care supraveghează perimetrul casei și curții.

Ce avantaje are un switch?

  1. Măresc lățimea de bandă disponibilă a rețelei.
  2. Cresc performanța rețelei.
  3. Micșorează traficul de broadcast între dispozitivele conectate la rețea.
  4. Micșorează numărul de coliziuni în rețea, datorită faptului că creează pentru fiecare port câte un domeniul de coliziune separat.

Dezavantajele unui switch sunt:

  1. Costuri mari de implementare deoarece switchurile cu management costă mai mult și aveți nevoie de cablu mai mult.

Dar să punem pe hârtie niște costuri de implementare Router, Cablu, Switch, AP etc

Ce ofertă are pentru noi Mikrotik?

Un vechi prieten deja doar că în altă cutie și cu un preț mai mic. Este vorba despre CRS326-24G-2S+IN. Două sisteme de operare Switch OS sau RouterOS, pote servi și drept router, neavând nevoie de a procura unul separat.